10 Vacature Tips voor kwalitatief betere sollicitaties


- Klik op de plus om de tekst open of dicht te klappen -


Hulp nodig? Neem contact met ons op of bel direct (+31 411 689 538).


1. Trek de aandacht van uw potentiële kandidaat met uw vacaturetitel én vacaturetekst
 • Creëer talentprofielen per doelgroep. Verplaats u in uw doelgroep: Wie is uw ideale kandidaat? / Wat zijn hun grootste behoeften? / Waar hechten zij de meeste waarde aan? / Wat motiveert hen? Vergaar deze informatie via bijvoorbeeld enquêtes onder nieuwe medewerkers. Spreek ook met mensen in uw netwerk.

 • Schrijf op uw doelgroep; dit betekent per type functie (en dus per type kandidaat). Een ICT-er heeft andere behoeften dan een Salespersoon. Het is van belang hen in de vacaturetitel / - tekst anders aan te spreken om de aandacht voor úw vacature te trekken.
2. Schrijf in de taal van uw potentiele kandidaat
 • Zorg dat de inhoud van uw vacaturetekst overeenkomt met waar uw doelgroep naar op zoek is. Vermijd algemene teksten.


 • Houd de aandacht van de potentiële kandidaat door een functietitel gedetailleerd en doelgroepgericht te maken. U heeft meer kans dat de juiste potentiele kandidaat úw vacature vindt, omdat hij met zijn zoekwoorden bij úw vacature terecht komt.
  U voorkomt tevens een ‘waste’ aan sollicitaties, omdat níet-relevante werkzoekenden uw vacature niet meer tegenkomen in hun zoekresultaten.

  Bijvoorbeeld: ‘Accountmanager’ is een (te) algemene benaming. Voor kwalitatief betere sollicitaties kunt u beter in de vacaturetitel aangeven wat de functie inhoudt, zoals: ‘Accountmanager new business’ voor meer acquisitiegerichte saleskandidaten. ‘Accountmanager zorg sector’ of ‘Accountmanager automotive’ levert weer heel andere type kandidaten op.

 • Vermeld specifieke functie-eisen óók kort in de vacaturetitel. Bijvoorbeeld: vereist uw vacature minimaal 3 jaar werkervaring; vermeld dat ook in de vacaturetitel. Kandidaten die nog niet voldoende ervaring hebben, zullen uw vacature overslaan. De kandidaten die de gewenste werkervaring hebben openen juist sneller uw vacature.
3. Ben open over uw organisatie, ook al in de vacature
 • Geef een goed beeld van uw organisatie in de vacaturetekst (in uw organisatieprofiel) over uw producten/ diensten / kernwaarden / etc. Schrijf ook hier op uw doelgroep (bijvoorbeeld ‘Werken bij … betekent….’); vermijd gebruik van promotieteksten van uw website die gericht zijn op uw klanten.


 • Benut de link naar uw website bij uw bedrijfsgegevens in uw account op Nederland Vacature Groep. Plaats daar de link naar uw werkenbij-website of gebruik de link van het vacaturegedeelte op uw website. Deze link staat onder het logo in uw vacature en zorgt voor extra traffic naar uw werkenbij-website, waar kandidaten veelal alsnog besluiten om te solliciteren.
4. Zorg dat elk woord telt: less is more
Is de tekst in uw vacaturetitel en –tekst allemaal relevant voor uw potentiële kandidaat?

Of kunt u ook tekst schrappen die in eerste instantie niet relevant is?

Soms is verwijderen van tekst nog wel belangrijker dan het toevoegen ervan!
5. Hoe concreter uw vacaturetekst, des te gerichter de sollicitaties
 • Gebruik vaardigheden, woorden en zinnen waar mensen naar zullen zoeken. Tegenwoordig zoeken werkzoekenden met meerdere woorden tegelijkertijd (bijvoorbeeld: ‘vacature administratief medewerker Den Bosch’).


 • Bekijk uw vacaturetitel en -tekst vanuit de ogen van een werkzoekende. Stel dat de potentiele kandidaat voor de functie is aangenomen: ‘Hoe zal hij zijn functie uitleggen op een verjaardag van vrienden?’


 • Tip!: Gebruik Google Trends voor meer inzicht in veel gebruikte zoekwoorden en synoniemen.
6. Vermijd interne termen / jargon / afkortingen
 • De interne benaming van een vacature binnen een organisatie bevat vaak niet de zoektermen die werkzoekenden gebruiken. Hierdoor ontstaat een mismatch tussen zoekopdracht en zoekresultaten.


 • Gebruik woorden in uw vacaturetitel en -tekst waar uw potentiële kandidaat naar op zoek is en die gangbaar zijn in de branche.


 • Bijvoorbeeld: werkzoekenden begrijpen niet wat een Designer III inhoudt en wat het verschil is met een Designer II. Beter is om ‘Senior Webdesigner’ te gebruiken.
7. Ben eerlijk in uw vacature
 • Overdrijf of bagatelliseer de functietaken niet.


 • Bijvoorbeeld: Bent u op zoek naar een ‘Marketing manager’ die voor 70% van zijn taken bezig is met social media activiteiten? Noem de functie eerder ‘E-commerce manager’, ‘Online marketeer’ of ‘E-marketeer’ dan een marketing manager.
8. Leer van anderen
 • Ken de concurrentie en ontdek strategieën die u wellicht kunt lenen en vertalen naar uw eigen situatie.


 • Ga zelf eens googlen naar de vacature vanuit de ogen van een werkzoekende. Zoek niet gericht op (uw) bedrijfsnaam, maar op meerdere zoekwoorden tegelijkertijd die zijn gericht op de functie en standplaats, zoals: ‘Verkoper keukens Amersfoort’.
  9. Test alles
  • Experimenteer met uw vacaturetitel en -tekst. Ga niet uit van aannames en test voortdurend.


  • Contacteer Nederland Vacature Groep gerust en ervaar de Red Carpet Service: gratis screening en advies.
  10. Meten = weten
  Door te testen met een vacaturetitel en -tekst krijgt u inzicht in wat het beste werkt om de juiste sollicitaties te ontvangen (en hierdoor de juiste mensen aan te nemen).

  In uw account op Nederland Vacature Groep ziet u:
  • Alle sollicitaties die u per mail heeft ontvangen. Hierdoor kunt u de bron van de sollicitaties herleiden.


  • Wilt u liever uw sollicitaties via uw eigen website / recruitmentsysteem laten verlopen? Een paar tips:

   - Geef bij elk ingezet kanaal een ‘meet tag’ of ‘uniek ID’ mee in uw sollicitatielink zodat u de bron van de sollicitatie kunt achterhalen in uw recruitmentsysteem. Vragen aan kandidaten waar ze de vacature gevonden hebben is geen betrouwbare meetmethode.

   - Voorkom verder (te) veel vragen op uw sollicitatieformulier. Al bij 10 vragen haakt 50% van de potentiele kandidaten af! Zelfs de beste kandidaten doen de moeite niet om zoveel vragen te beantwoorden.

   - Procedures zoals eerst registreren om te kúnnen solliciteren zorgen ook voor afhakers.


  • Ook Google analytics is een handige tool om te zien vanaf welke kanalen kandidaten op uw sollicitatieformulier zijn gekomen en hoeveel kandidaten hebben gesolliciteerd (het sollicitatieformulier hebben afgerond). Zoek in uw Google analytics op ‘nederlandvacature’ en vindt al het verkeer wat van NederlandVacature.nl en onze provincie en branchegerichte jobsites afkomstig is.
  Neem contact op en zorg dat u in beeld bent bij ruim 650.000 kandidaten
  Neem contact met ons op of bel direct (+31 411 689 538) om optimaal in beeld te zijn bij uw potentiele kandidaat! Wij helpen u graag!

  1. Bereik gericht alle typen werkzoekenden (generiek, regionaal, branche, latent)!
  2. Werkzoekenden kiezen bij de Nederland Vacature Groep áltijd bewust voor uw organisatie om te solliciteren!
  3. Optimaal bereik: werkzoekenden binden zich aan de Nederland Vacature Groep.
  4. Uw potentiële kandidaat wordt direct doorgelinkt naar uw eigen (werken bij) website.
  5. Elke vacature ontvangt de gerichte targetmailing naar uw doelgroep.

  Vacatures

  Dit is waarom:
  • Op dit moment zijn er 263 bedrijfsherkenbare vacatures online.
  • Elke vacature wordt gemiddeld door 45 unieke bezoekers bekeken.
  • En er worden gemiddeld 2,2 sollicitaties ontvangen.
  • Uw vacature gaat niet verloren tussen alle werving en selectiebureaus omdat wij enkel bedrijfsherkenbare vacatures plaatsen.
  • Een vacature plaatsen in een specifieke regio of branche is zeer gemakkelijk.

   Kwalitatief betere sollicitaties op uw vacatures? Bekijk de vacaturetips voor uw vacatures!